Tatildeyap Turizm Seyahat Acentası | Belge No : 17444

Selçuk Efes Müzesi

İletişim Bilgileri
Henüz bir değerlendirme bulunmamaktadır !
Bilgi Talep
+90 (232) 332 15 69
Daha fazla bilgiye mi ihtiyacınız var? Sorularınızı yanıtlayalım
Konum
Detaylı Bilgi

Efes Müzesi içerisindeki tarihi eserleri, Efes Antik Kenti kazı çalışmaları sırasında çıkarılam eserlerdir. Aynı zamanda Belevi Mezar Anıtı, Selçuk (Ayasuluk) Kalesi , St.Jean Kilisesi ve yakın çevre antik kent ya da ören yerleri içerisinden çıkarılan tarihi eserlerden oluşmaktadır.
Efes müze bünyesinde tarihinin çok önemli dönem eserleri bulundurmaktadır. Müzede yer alan eserler kaç yıllık acaba diye hepimiz merak ediyoruz. Açıklamak gerekirse müze içerisindeki eserler yaklaşık olarak M.Ö. 6000 yılına dayanıyor. Özetle Kalkolitik, Neolitik, Bronz, Miken, Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı Dönemleri boyunca devam etmiştir.
Önceleri 1929 yılı içerisinde yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sırasında çıkarılan eserler Selçuk Bölgesindeki depo içerisinde tutulmaktaydı. Aslında amaç başka bir deyişle çıkarılan tarihi eserleri güvene almaktı.

1964 senesinde müzeye eklenen bölümde depoda saklanan tarihi eserler gün yüzüne çıkarılarak eserler sergilenmeye başladı. Daha sonra 1974 yılında bir bölüm inşa edildi. Böylece müze genişletilmiş oldu.

Efes Arkeoloji Müzesi Tarih Tutkunlarının Vazgeçilmez Duraklarından Biri

Miken Uygarlığı, birçok alandaki gelişmelerle Yunanistan'ın ilk gelişmiş uygarlığıdır. Antik Yunanistan'da yaklaşık olarak M.Ö. 1600-1100 yıllarında Tunç Çağı son zamanlarında yaşanan dönemdir.

Yunan Arkaik Dönem, Arkaik Yunanistan, Yunan tarihinin M.Ö. 8. yüzyıldan Yunan Karanlık Çağı dönemini izleyen M.Ö. 480 yılının ikinci Pers saldırısı dönemine kadar geçen zaman dilimidir.

Selçuk Efes Müzesi Bölümleri

  • Bilgilendirme Salonu
  • Çeşme Buluntuları
  • Yamaç Evler Buluntuları
  • Sikkeler
  • Çağlar Boyu Efes
  • Orta Bahçe
  • Kybele Kütü
  • Artemis Tapınağı buluntuları
  • Efes Artemisi ( Efes'ten çıkarıldığı için öyle söyleniyor)
  • Son olarak ise İmparator Kültü olarak ve buluntulara göre gruplandırma yapılmıştır.

Efes Müzesi Bölümleri ve Detayları inceleyecek olursak,

Çeşme Buluntuları Salonu, Efes Antik Kenti içerisinde bulunan Laecanius Bassus, Pollio, Trian Çeşmesi üzerindeki heykeller ve portreler yer alıyor.

Yamaç Evler Buluntuları Salonu,  Efes Antik Kenti içerisinde bulunan Yamaç Evler Bölümü, dönemde kentin yöneticileri, rahipleri, o dönemde ekonomik durumu yüksek olan kişilerin hayatını sürdürdüğü yapılardır. Bunun sonucunda bu evlerde yapılan kazı çalışmaları sırasında küçük tarihi eserler, büstler , heykeller ve portreler bulunmuştur. Ayrıca tüm Yamaç Evler tarihi eserleri bu müzede yer alıyor.

Sikkeler, Eski dönemde kullanışmış (yani bulunan kadarı) tarihi sıralamaya göre düzenlenerek müzede sergilenmektedir.

Çağlar Boyu Efes Salonu, Prehistorik, Arkaik, Hellenistik,Roma , Bizans Dönemlerinden kalma eserler dönemlerine ayrılarak vitrinlerdeki yerini almıştır.

Kibele ( Kybele) Kültü, Panayır Dağı Bölgesinde ( şuanki Efes Antik Kenti'nin yer aldığı dağlık alan) üzerindeki kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan Kybele adak stelleri yer alıyor. Hatta bu stellerin yer aldığı bölüm özel ışıklandırılmış ve dağ şeklindeki kayaç fontunun üzerinde yer alıyor.

Artemis Tapınağı Buluntuları,  şu an Almanya sınırlarında bulunan Artemis Tapınağı içinden çıkan ve adak eşyalarını oluşturan eserler sergilenmektedir. Lakin ülkemizde tapınak yeri ne yazık ki boş bir alan olarak durmaktadır.

Efes Artemisi , Efes Harabeleri içerisinden çıkarılan büyük Artemis Heykeli ve Güzel Artemis Heykeli özel olarak sütunlar ilave edilerek güzelleştirilmiş bu özel odada yer alıyor.

Hadrian Tapınağı Frizi,
Domitian Tapınağı,
Parth Anıtı ve ona ait kabartmalar, portre ve büst
Agustus ve Livia Heykelleri
Dominian Sunağı ve Prokansül Stephonos heykelleri bu alanda sergilenmektedir.

Özellikle Efes Müzesi'ni gezmeden önce Selçuk'ta bulunan Efes Antik Kenti'ni ziyaret etmelisiniz. Daha sonra müzeyi gezerseniz eserleri ve çıktıkları yerleri daha iyi anlayabilirsiniz. Antik Kenti gezerek o döneme ait yerleri görecek ve buram buram tarih kokan caddeleri keşfedeceksiniz.

Kısacası İzmir'de görülmesi gereken yerler arasında mutlaka Efes Müzesi listenizde yer almalı..

Efes Müzesi Giriş Ücreti

​Efes Müzesi'ne giriş ücreti 10 Euro olarak belirlenmiştir ve Müzekart sahipleri müzeye ücretsiz giriş yapabilir. Müze, Efes Antik Kenti’nden çıkarılan önemli tarihi eserleri sergileyen bir mekandır. Öne çıkan koleksiyonlar arasında Efes Artemis heykeli, mitolojik tanrı figürleri ve antik dönem sikkeleri yer alır.

Müze haftanın her günü açık olup 08:00-22:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Gişe kapanışı 21:30'da gerçekleşmektedir. Efes Müzesi, İzmir'in Selçuk ilçesinde, Uğur Mumcu Sevgi Yolu'nda yer almaktadır ve bölgedeki diğer tarihi mekanlara yakınlığı nedeniyle yoğun ilgi görmektedir​

Efes Müzesi Ziyaret Saatleri

Pazartesi08:00–17:00
Salı08:00–17:00
Çarşamba08:00–17:00
Perşembe08:00–17:00
Cuma08:00–17:00
Cumartesi08:00–17:00
Pazar08:00–17:00


Efes Müzesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

Adres : Atatürk Mah, Uğur Mumcu Sevgi Yolu No: 26, 35920 Selçuk/İzmir
Yol tarifi için linkle tıklayın.

Telefon: (0232) 892 60 10

Benzer Hizmetler
İzmir Oyuncak Müzesi
(0)
İzmir Kadın Müzesi
Konak , İzmir
(0)
İzmir Alsancak Mask Müzesi
Konak , İzmir
(0)
Key Museum
Torbalı , İzmir
(0)
Tire Kent Müzesi
Tire , İzmir
(0)
Dünya Barış Anıtı ve Düğün Salonu Fiyatları
Bayraklı , İzmir
(0)