Karaköy Köyü


Karaköy Köyü

Karaköy Köyü , Çeşme’de ki dört köyden birisidir. Çeşme’ye bağlı bir mahalle olan ve Alaçatı’nın doğu tarafında yer alıyor. İzmir ile köy arası uzaklık ise 60 km.

Karaköy Köyü Tarihi Hakkında 

Çeşme’nin terk edilmiş köylerinden birisidir diyebiliriz. Adı gibi bahtı da kara bir köy diyenlerin sayısı da oldukça fazladır. Terk edilen bir köy olduğu için günümüzde çok fazla bilinmiyor. Ne yazık ki bu köyde bulunan yapıların çoğu harabe olduğu için günümüzde görebileceklerimizin sayısı çok ama çok azdır. Bu köyler tarihin derinliklerine gömülmeye başlamıştır.

Bahtı Kara Olan Köye Gezmeye Gelenler İçin Neden Yalnızlığa Terk Edildiğine..

Karaköy Köyü, 1950 yılında suyun az olması, ulaşımın oldukça zorlayıcı olmasından dolayı yalnızlığa mahkum edilmiştir. Köyün yerli halkının bir kısmı Alaçatı bölgesine , diğer kısmı ise Çeşme taraflarına göç ederek burada hayatlarına devam ediyor. Köye giden yol , eski dönemlerde yan yana iki at arabası rahatlıkla geçebilecek kadar geniş bir şekilde ve taş dizilerek yapılmıştır. Fakat günümüzde bu yol ve taşlar pek fazla belli olmamaktadır. Bu güzergah üzerinden yaklaşık olarak 30 dk süren bir yürüyüş ile köye ulaşabilirsiniz.

Karaköy Köyü, küçük bir tepe üzerine kurulmuştur. Köy evleri genel olarak iki katlı yapılardan oluşuyor. Neredeyse çoğu evin önünde taş duvarlar çevrilidir. Ev tasarımlarının çoğu Türk ev stiline uygun şekilde yapılmıştır.

Köy hakkında edinilen bilgiler eşliğinde köy 1000 dönüme ulaşan büyüklüğü ile oldukça elverişli bir arazide kurulmuştur. Köy 250 yılı aşkın süredir halkına ev sahipliği yapmaktadır. Bununla beraber bu bölgede ortaya çıkan kalıntılar ve yazıtlar eşliğinde 4000 yıl öncesine kadar uzandığı ortaya çıkmıştır. Ortaya çıkan ilk Türk köylerden birisi olarak kabul görmektedir.

Karaköy Köyü’nün Türk Köyü olduğu, yapıların tasarımları, camileri , mezarlıklardaki taşlar incelendiğinde bu kanıya varılmıştır. Ayrıca köy fırını sağlamlığını koruyarak günümüze kadar taşımıştır.

Köy nüfusu giderek yok denecek halkı zorunlu terk etme durumu yaşanmasına neden olmuştur. 1938 den önce 70 haneden daha azdır. Köyde şu an 6 haneye kadar düşüş yaşanmıştır. Karaköy Köyü nüfusu günümüzde 13 kişiye kadar inmiştir.

Karaköy Köyü Birinci Derece Sit Alanı İlanı

1996 yılında köy birinci derece sit alanı ilan edilmiştir. Açıklamak gerekirse,  köyün sit alanı olması depremde harabeye dönen yapıların yanı sıra bakımsızlığından dolayı yıkılan binaların ortadan kaldırılması gibi bir durum söz konusu olamıyor. Bu nedenden ötürü yerine yeni binalar yapılamamaktadır. Restorasyon gibi yenileyici herhangi bir işlem yapılması engellenmektedir.

Ne yazık ki köyün sit alanı olması , burada yaşayan yerli halkı oldukça çıkmaza sokmuştur. Çeşme Kutlu Aktaş Barajı ve baz istasyonu olmasına rağmen köy halkı elektrik ve su bulma konusunda çok zorluk yaşamıştır.

Özellikle yalnızlığa terk edilen bu köyün, eski zamanlardan yalnızca güzel anıları günümüze ulaşıyor. Günümüzde yalnızlığa terk edilen  köyde, Türk askerleri, İzmir’in Kurtuluşu ardından bölgeyi düşmanlardan temizlenmek için Çeşme tarafına gelerek bu köyde konaklama yapmıştır.

Çeşme yakınlarında ki terk edilmiş olan Karaköy Köyü’nü gezerken sokakların o hüzünlü havasını hissedeceksiniz. Eskiden birçok aileye ev sahipliği yapan bu köyde , yapıların büyük bir kısmı yıkılmıştır. Bazı evler sapasağlam günümüze ulaşmış ya da duvarlarının bir kısmı yıkılmış olsa da rahatça görülebilmektedir.

Kısacası, birinci derece sit kararının olması , yerli halkın köyü terk etmesine neden olmuştur. Bir bakıma altta yatan daha ortaya çıkmamış tarih yatıyor. Ortaya çıkacak tarihin neleri değiştireceği konusunda herhangi bir araştırma söz konusu değildir. Ancak birinci derece sit alanı olması yerli halkın beklediği gibi sit alanın kararı kalkacak durumu söz konusu değildir.

Köy sakinlerinden biri Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile iletişime geçerek talebinin iletmiştir. Özellikle sit alanı kararı kalkarsa köyün kaderinin değişeceği vurgusunu yapmıştır. Ancak böyle bir konu hakkında kesin bir açıklama yapılmamıştır.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir