Germiyan Köyü


Germiyan Köyü

Germiyan Köyü, Çeşme’de ki 4 köyden birisidir. Köyün bu kadar meşhur olmasının nedeni Slow Food hareketini başlatan ilk yer olmasıdır. Açıklamak gerekirse ,günlük hayatımızda oldukça yer eden Fast Food akımına karşı daha sağlıklı, katkısız ve geleneksel yemekler akımı diyebiliriz. Kısacası bu akıma katılan ilk köy olmuştur. Bu sayede 2006 yılında bu unvana layık görülmüştür.

Köy halkı , köyüne sahip çıkarak gelişmesini sağlamıştır. Farkındalık yaratarak, dışardan gelenler için oldukça misafirperver davranıyorlar. Böylesine arkadaş canlısı bir halk olmasıyla insanın içini ısıtıyor.
İlk slow food akımıyla meşhur olan Germiyan Köyü bu akımla beraber yapay ürünler , içerisinde ne olduğu bilinmeyen fabrikaların seri üretim ürünlerinin yerini almayı doğal ürünlerin almasını amaçlıyor. Yapay ya da ilaçlı ürünler yerine doğallığını koruyan , mevsiminde üretilip yenen ürünler tüketmek hedefleniyor. Yani yerel ürünlerin hazırlandığın küçük işletmeleri daha fazla geliştirmek isteniyor.

Mesela köydeki pazar yeri, tamamen organik ve el yapımı ürünlerin yer aldığı yerlerdir. Özellikle lezzetiyle adından çok söz ettiren Germiyan ekmeği bu köyde yerliler tarafından üretiliyor. Ekşi maya ile yapılan ekmek odun ateşinde pişmektedir. Germiyan Köyü’nü görmeye gitmek istiyorsanız mutlaka el yapımı ürünlerden tatmadan dönmeyin.

Köy içerisinde adım attığınız her noktada birbirinden farklı güzelliklerle karşılaşacaksınız. Burada elle yapılan duvar süsleri , en hoş noktalardan biridir. Genel olarak renklerin hakim olduğu bu köyde duvarlarda pek çok süslemeler görebilirsiniz. Sevimli süslemelerin olduğu köy evlerini ve sokakları oldukça hoşunuza gidecek. Sokaklarda ki süslemeler sanata meraklı ve oldukça yetenekli olan köy yerlisinden Nurdan Erden tarafından süslemeler yapılmıştır.

Germiyan Köyü Festivali 

Genellikle Ekim ayının ilk hafta sonu ve ikinci hafta başında düzenleniyor. Bu festivalin amacı en iyi Germiyan ekmeğini yapabilmektir. Taptaze hazırlanan eklemeklerin yanı sıra festivalde yerli halkın el yapımı ürünlerini de tezgahlarda görebilirsiniz.

Son olarak Germiyan Köyün’de ne yemeliyiz diye soranlar için, köydeki ürünlerin hepsi organik ve sağlıklı besinlerden oluşan bir çok el yapımı yiyecek yer alıyor.

Organik Ürünleri Sayacak Olursak ,

Damat kurabiyesi , zeytinyağlı enginar, deniz börülcesi, otlu börek, lokum pilavı, kopanisti peyniri, bazina ve pirinçli mantı bolca tezgahta denk gelebileceğiniz lezzetlerdir.

Germiyan Köyün’de Görmeniz Gereken Yerler

Öncelikle bu tarz minik köylerde meydanda herkes tarafından bilinen bir işletme vardır. Germiyan köy kahvesi , her köyde olduğu gibi meydanda yer alan küçük bir işletmedir. Köy kahvesinde yerli halkla sohbet edip hem de Germiyan Köyün’de neler yapılır diye fikir verebilir. Germiyan Köyü yerlisinin, çok sıcakkanlı ve misafirperver olduğunu söyleyebiliriz. Bu sayede köyü tanımak ve gezmek daha kolay olacak.

Bir başka durak, Germiyan Sahili olacak. Bu köy ne kadar sessiz , sakin bir yerse aynı şekilde sahili de oldukça sakindir. Hoş bir manzarası olan sahil , keyfinize keyif katacaktır.

Yaşar Baba Çiftliği

Germiyan Köyü içerisindeki en hoş işletmelerden biridir. Bu işletmede ki meşhur olan her ürünün organik olduğu leziz kahvaltıyı tadabilirsiniz. Buranın farklı yanı isterseniz kahvaltınızı kendiniz hazırlayabilirsiniz. Nasıl olacak o iş diye soranlar için, çiftlikteki ürünlerden kahvaltınıza eklemek istediklerinizi kendiniz siz seçiyorsunuz.

Musa Amca Mini Müzesi

Yerli halktan biri olan Musa Amca kendine ait antika , tarihi belgeler ve savaş anılarıyla dolu eşyalarını burada sergiliyor.

Gelelim Slow Food Akımının Öncüsü Bu Köyde Ne Yemeliyiz?

Germiyan Köyü’ne adım attığınız itibaren karşılaştığınız tüm ürünler tamamen organik. Köylüler taraından yapılan lezzetli yiyeceklerden kesinlikle denemelisiniz. Mesela , taş fırın ekmeği , köye girdiğiniz andan itibaren buram buram kokusu etrafa yayılıyor. Köy ekmeği yapılırken beyaz un yerine buğday unu kullanılıyor. Mayalanarak yapılan ekmek, babaannelerimizin kullandığı bir yöntem diyebiliriz. Karafırın içinde odun ateşinde pişiyor. Hem oldukça sağlıklı hem de tok tutuyor.

Ayrıca her zaman denk gelemeyeceğiniz bir lezzet olan Kopanisti peyniri de denemeniz gereken lezzetlerden biridir. Genellikle havanın iyi olduğu zamanlarda bolca denk gelebilirsiniz. Kopanisti peynirinin tadı nasıl diye merak edenler için, ekşi ve tuzlu tattan yapılıyor ve yerken ikki ayrı tat size eşlik ediyor.

Bir başka seçenek ise, Germiyan Köyü içindeki Dilek Hanım’ın Evi

Otantik Ev olarakta bilinen kendine özgü tarzıyla asarlanmış köy evi. Dilek Hanım’ın doğal ürünlerden hazırladığı harika köy kahvaltısını burada tadabilirsiniz. Özellikle köy kahvaltısında tereyağ eşliğinde sahanda yumurtadan mutlaka tatmalısınız.
Ayrıca kahvaltı dışında da birçok organik lezzet bulunuyor. Burada ki lezzetlere göz atacak olursak, doğal tarhana çorbası, köyün meşhur ekmeği, el yapımı reçeller, dalından taze toplanan zeytinler, doğal tereyağı, günlük yumurtalar. Fakat burada alış veriş yapmak ya da köy kahvaltısı yemek isterseniz , önceden rezervasyon yaptırmanız gerekmektedir.

Yeteneğini Sokaklara Taşıyan Nurdan Erden Evi

Doğayla iç içe bu sevimli köyde keyif yapmadan dönmek olmaz. Çay ve kahve içebileceğiniz küçük ve şirin bir yer olan Nurdan Erden Evi. Başka bir deyişle köy duvarlarındaki güzel renklerin sahibi olan Nurdan Erden’in evinde sizi ağılıyor. Rengarenk çiçeklerin bulunduğu koca bir avlusu var. Girişte yer alan tabelayı gördüğünüzde uğramadan dönmeyin.

Son Olarak İse Germiyan Köyü’ne Nasıl Gidilir?

Özel aracınız var ise, D300 Karayolu üzerinden İzmir- Çeşme istikametinde köy tabelasını görene kadar devam edin. Tabelanın işaret ettiği yoldan devam ettiğinizde bu sevimli köye ulaşacaksınız.

Eğer toplu taşıma ile ulaşım sağlayacaksanız, ESHOT otobüslerinin 760 numaralı hattı ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Germiyan Köyü Durağın’da inmelisiniz.
Bir başka alternatif ise Çeşme- Urla arası dolmuş seferleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

 


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir