Çeşme’de Gezilecek Yerler


Çeşme’de Gezilecek Yerler

İzmir’in gözde semtlerinden biri olan Çeşme her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapmaktadır. Her mevsim ayrı güzelliği olduğunu söyleyebiliriz. Çeşme’de hem deniz havası almak için hem de birbirinden güzel gezebileceğiniz yerler var. Kendine özgü doğası, tarihi, yapıları ve havası.. Çeşme’de gezilecek yerler , keşfedilecek sokaklar, deneyimlenecek lezzetler oldukça fazla. Özellikle tarihi oldukça zengindir. Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmasıyla,  geçmişin izleri günümüzle buluşuyor. Burada yapılara eserlere ve antik kente ziyarete gidip daha yakından keşfedebilirsiniz.

Çeşme Kalesi

2020 yılında, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi içerisinde yer alarak koruma altına alınmıştır. Yerli ve yabancı turistler için oldukça merak uyandıran ve Çeşme’de en çok gidilen yerlerden birisidir. Kale içerisinden harika Ege Denizi’nin eşsiz manzarasına tanık olabilirsiniz. 1508 yılında yapılan kale, Mimar Ahmet oğlu Mehmet tarafından yapılmıştır. Çoğu bölümü günümüzde de sağlamlığını korumaktadır.

Dönemin mimarisini ve izlerini taşıyan kale , upuzun devam eden sur duvarlarıyla çevrilmiştir. Ayrıca kalenin iç tarafına yani iç kale denilen bölümdeki taşları görebilirsiniz. Ayrıca ufak bir dip not olarak ekleyecek olursak, önceden denizin sınırında olan kale ilerleyen yıllarda doldurulması sebebiyle denizden biraz uzak kalmıştır.

Bunların dışında, Çeşme Müzesi kale sınırları içinde yer alıyor. Özellikle burada düzenlenen Çeşme Uluslararası Müzik Festivali ve Çeşme Festivali gibi özel programlar kalede yapılmaktadır.

Çeşme Müzesi

İlk olarak 1965’te Çeşme Kalesin’de silah müzesi olarak düzenlenmektedir. Fakat müzede ziyaretçilere gösterilen tarihi eserler nem sebebiyle pas olmaya başlamıştır. Bu sebeple buradaki eserler İzmir Arkeoloji Müzesi ve Ödemiş Müzesi içerisinde sergilenmeye başlamıştır. Daha sonra Çeşme Müzesin’de bir bölümü, Arkaik, Roma ve Bizans Dönemlerine ait pişmiş toprak eserler yer alıyor. Diğer bölümde Ildırı Köyünde ki Erythrai Antik Kenti içerisinde yapılan kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkan pişmiş toprak figürleri, amforalar, birçok bakır ve gümüş sikkeler görebilirsiniz. Ayrıca müze içerisinde büyük bir bölüm 1770 yılında ki Çeşme Deniz Muharebesi için ayrılmıştır. Başka bir deyişle Osmanlı Rus Savaşı sonrası kalan eserler sergilenmektedir. Bu bölgede batmış olan Rus Amiral Gemisi içerisinden çıkan haritalar, bayraklar, afişler, madalyalar ve objeler yer almaktadır.

Marina 

Genel olarak çoğu insan marina gezerken oldukça keyif aldığını söyler. Nedenine gelecek olursak, yürürken yanından geçtiğimiz ve birbirinden güzel motoryat, özel yat , yelkenli ve katamaranlar oldukça hoşumuza gider. Bununla beraber özel alanlar olduğu için geniş ve ferahtır. Denizin tadını çıkarırken alış veriş yapabileceğiniz pek çok mağaza yer alıyor. Ayrıca gezerken acıkanlar ya da denize karşı güzel bir kahve keyfi yapmak isteyenler için , restoran ve kafeler bulunmaktadır.

Çeşme Marina özellikle 90 metrelik dalgakıranla korunuyor. Marina oldukça hoş ve hareketli görünüme sahiptir. Çok büyük bir marina olmasa bile yinede hoşunuza gidecek birçok işletme yer alıyor. Hatta marinadan yat kiralama yapabilir ya da günübirlik düzenlenen tekne turlarına katılabilirsiniz. Böylece Ege Denizi eşsiz güzelliği ve gün boyu mavinin her tonuna eşlik edebilirsiniz.

Çeşme Merkez

Çeşme her ne kadar daha merkezi olsa da Alaçatı, buranın pabucunu dama atmış diyebiliriz. Cıvıl cıvıl sokakları ve birbirinden güzel küçük işletmeler yer alıyor. Çeşme merkez, çarşı görünümlü her ihtiyaca cevap verecek şekilde planlanmıştır. Burada yerli halık içinde turistik gezi amaçlı gelenler için de uğrayacağı bir yerdir. Çeşme sokakları içerisinde keyif süreceğiniz sokaklar boyu meyhaneler, hazır gelmişken Çeşme’den hediyelik eşya ne almalıyım derdinize son verecek pek çok hediyelik eşya dükkanı yer almaktadır. Başka bir sokakta da günlük hayatta gereksinimlerimize hitap edecek yerler bulunmaktadır. Çeşme eczane, manav, züccaciye , market ya da kozmetik mağazaları gibi işletmeler yer alıyor. Kısacası Çeşme’de gezilecek yerler aslında oldukça fazladır.

Çeşme merkezi tarihi için ufak bir derleme yapacak olursak , önceleri yani Türk- Rum Mübadelesi olmadan önce , İzmir sınırları içerisinde 150 bine yakın Rum halkı yaşıyormuş. Çeşme’de yapılması gerekenler arasına eski dönemlerde Rum kesimin yaşadığı o eski evlerin bulunduğu sokakları da eklemezsek olmaz. Renkli ve bir o kadar tarih kokan sokaklarda yaşayan Rumların izleri hissedilmektedir. Özellike tarihi Rum evleri her ne kadar sayıları giderek azalsa da sağlamlığıyla zamana meydan okuyor. Başka bir deyişle aslında Çeşme’yi oldukça güzelleştiren şeylerden belki de en önemlisi taş yapılar diyebiliriz. Hatta günümüzde ki halini almasında oldukça etkisi vardır diyebiliriz.
Özetle Çeşme’de yaşayan Rumlar çoğunlukla Toprak Ağası diye hitap edilen Hacı Memiş Efendi tarafından tarım amaçlı davet edilmiştir. Böylelikle yaklaşık olarak 18. yüzyıl sonlarında Çeşme bölgesi anason, zeytin, üzüm üretici olarak marka haline gelmiştir. Öyle ki ünlü şarap markaları sahibi Fransa’nın üzümlerini buradan aldığı söylenir.

Çeşme Hacı Memiş Ağa Camii 

1812’de Hacı Memiş tarafından yaptırılmıştır. Çeşme’de ki önemli tarihi yapılardan birisi diyebiliriz. Çeşme Marina ve Kale’ye oldukça yakın bir mesafededir. Yürüyerek kolayca ulaşabilirsiniz. Camii yapımında moloz yığma taş kullanılmıştır. Sağlamlığı sayesinde günümüzde tarihi izlerini gözler önüne sermektedir. Çeşme’de üretime oldukça etkisi olan Hacı Memiş Ağa Camii sayesinde dönemin mimari  özelliklerini görebiliyoruz.

Kısacası, yolunuz bu taraflara düşerse mutlaka Çeşme’de gezilecek yerler listesine burayı da ekleyin..

 

 

 


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir