Erythrai (Erithrai) Antik Kenti


Erythrai (Erithrai) Antik Kenti

Bilinen tarihler M.Ö. 8. yüzyıldan M.Ö 4. yüzyıllar arasında yerleşim olduğu kanısına varılmıştır. Erythrai ( Erithrai) Antik Kenti içerisinde ki kazı çalışmalarının ardında bölgede ilk yerleşmenin M. Ö. 3. yüzyıla dayandığına rastlanmıştır. Yazılı kaynaklara göre kesinleşen bilgiler eşliğinde ticaret, diplomasi ilişkilerinde Miletos ve Samos ile iş birliği içerisinde olup, komşusu olan Khios ile sürekli rekabet içerisinde olduğu anlaşılmaktadır.

M.Ö. 5. yüzyıl dönemlerinde Attiika-Delos Deniz Birliği üyeleri aldığına bilgisine ulaşmıştır.

Bölge ile alakalı ilk kazı çalışmaları 1964 sırası ile 1982-2007 yıllarında yapıldığı biliniyor. Attik- Delos Deniz Birliği M.Ö.477 senesinde 150-173 arası tahmin edilen Grek şehir devletlerinin oluşturduğu ve M.Ö. 404 yılı süresince devam ettirilen askeri-politik birliktir. Kazılardan elde edilen bulguları şöyle sıralayabiliriz. Bazilika, tapınak,lahitler,antik yol,harabeler ve kalıntılar..

Erythrai Antik Kenti’nin yönetim şekli krallık tarafından daha sonraları ise kralın soyundan gelenlerden halkın yönetim için seçtiği kişi yani Vasileuslar ile yönetildi.

Bir süreliğine tiranlık dönemine gire kent girdiği dönemde değirmen taşları üreterek dışarı satmıştır. Bundan dolayı önem kazanmıştır. Kent öncelikle Lidyalıların eline geçiyor. Perslerin eline geçen diğer İyon kentleri gibi bu kentte de hükümete baş kaldıran olmuştur. İskender İyon kentlerine M.Ö. 334 te bağımsızlıklarını geri kazandırmıştır. Ancak İskender’in ölümü sonrası kentte kargaşalar ortaya çıkmıştır. Bu sebepten dolayı Pergamon Krallığı himayesine girer. Böylece, M.Ö. 3. yüzyılda özgür bir şehir olgusuna döner. Dönemde yaşayan kadın kahinleri ünlüdür.

Sibyl ve Herophile Hakkında..

Erythrai’li Sibyl isimli iki kahin tarihte yer almıştır. Tarihin babası olarak bilinen Herodot, Athene Tapınağı ile ilgili olarak, kadın din görevlileriyle meşhurdu diye bahseder. Pausanias ise şehrin bir diğer tapınağı Herakles’e Trakyalı kadınlardan başkasının girmesinin yasak olduğunu söylüyor.

Yunan Tarihçi ve filozof olan Strabon’dan kentle alakalı kadın kahinlerinin ön planda olduğunu vurgular. Coğrafya isimli eserinde de bundan bahseder. Sibyl isimli kahin, İskender’in hayata gelişini ve kentin Pers istilasında zafer kazanması için sevinçli haberi vermiştir. Kehanetleri için yazdığı kitapları son Roma İmparatoru olan Tarquin’ e hediye etmiştir. Tarquin ise bu önemli eserleri Roma’da bulunan Jüpiter Tapınağı içerisine gizlemiştir. Daha sonra  ikinci Sibyl olarak bilinen kadın kahin oldukça önem taşıyan bir kehanette bulunmuştur. Kahin Hz. İsa’nın geleceğini müjdelemiş. Erythraili Sibyl ile ilgili kaleme alınan eserlerin ilki Decameron Öyküleri yazarı Giovanni Boccaccio. Kitabında ise 10 Sibyl olduğundan bahsediyor.

Bu dönemde kadın kahinleri dışında değirmen taşları, keçileri ve şarabı önem kazanmıştır. İyi bir durumda olan kent, meydana gelen büyük depremler, savaşların etkisi ve kentin yağmalanması nedeniyle kentin değeri kalmamıştır. Antik Yunan Döneminde , Apollon’dan hediye olarak falcılık ve kehanet yeteneklerine sahip olan kişilere verilen isimdir. Genellikle sayıları 10-12 kişi kadardır. Ayrıca Helios, Eski Yunan Mitolojisinde Güneş Tanrısını sembolize eder.

Bu önemini kaybetmiş gibi görünen antik kentin altında aslında koca bir tarih yatıyor.

Adres:Ildır, 35930 Çeşme/İzmir

Antik Kent için giriş ücreti yoktur.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir