İzmir Kadın Müzesi


İzmir Kadın Müzesi

İzmir’in Konak ilçesinde bulunan İzmir Kadın Müzesi beşinci butik müzedir. Ayrıca Türkiye de açılan ilk Kadın Müzesi olarak yer alıyor. Kadın Müzesi’ nin amacı, Anadolu tarihinde yer almış kıymetli kadınlarımızın , unutulan geçmişlerini hatırlamak amacıyla yapılmıştır. Kadınların gücünü tüm dünyaya yeniden hatırlamak. Bunun yanı sıra kadınların yaratıcılığını gözler önüne sermek ve kendilerine güvenmelerini sağlamak, onları desteklemek . Ayrıca geçmişleriyle olan bağlarını daha da kuvvetlendirmek amaçlanarak müze

İzmir Kadın Müzesi, duvarlarında kadın kaftanları sıralanıyor. Hemen yanlarında İzmirli Seramik Sanatçısı Pervin Özdemir‘in yaptığı kadın heykelleri yer almakta. Müzenin hemen yanında küçük bir bahçe yer alıyor.

Kadın müzesinde , eski antik zamanlardan başlayarak, geçmişten günümüze kadar kadınların tarihine yer veriliyor.  Başta tanrıça heykellerinin benzerleri , mitolojik kadın simgeleri ve dantelden yapılmış pembe kadın heykeli bulunuyor . Kadın müzesi duvarlarını süsleyen eserler arasında Osman Hamdi‘ye ait İki Müzisyen Kız tablosu bulunuyor.

Ayrıca Mona Lisa’nın orijinal tablosunun fotoğraf hali  yer alıyor. Beraberinde Frida Kahlo gibi tarihte önemli yer almış kadınların fotoğrafları da var. Bunların yanı sıra seramikten yapılan kadın maskları yer alıyor. İzmir Kadın Müzesinin ikinci katında Öncü Kadınlar Odası olarak özel bir bölüm var. Burada bizim için çok büyük öneme sahip olan başta Zübeyde Hanım olmak üzere , alanında öncü yani ilk olan kadınların fotoğrafları ve hayat hikayeleri keşfedebiliyoruz.

Dipnot Geçersek,

Tarihte kadınlar üzerine kurulu ilk müze Almaya ‘da bulunan Bonn Kadın Müzesi‘dir.  Bu müzede kalıcı eser yoktur.

İzmir Kadın Müzesi’nde Antik Dönemde Anadolu kadını ile ilgili , yapılan kazı çalışmalarında birçok eserler ortaya çıkmıştır.

Kadın Müzesi, kadın tarihi için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Ayrıca ülkemizde bulunan bir diğer kadın müzelerinden biri de Florence Nightingale Müzesi‘ dir.

Müze hakkında kısaca bilgi ,

1854 yılında Osmanlı ve İngiliz Askerlerinin Rusya’ya karşı verdiği savaş olan Kırım Savaşı sırasında, modern hemşireliğin öncülerinden sayılan Florence Nightingale ve ekibi tarafından askeri hastane olarak kullanılan Selimiye Kışlası‘ndaki, dönemde kullandığı hatıraları ve özel eşyaları bu müzede ziyaretçileriyle buluşuyor. Böylece  müzede, Florence Nightingale‘in el yazmaları, tuttuğu notlar,  gönderdiği mektup ve o dönem kullandığı özel eşyalarını görebiliyoruz. İstanbul’da Üsküdar’ da bulunan bu müzeyi de gezilecek yerler listenize eklemeden geçmiyoruz!

Son olarak İzmir Kadın Müzesi’nde bahçeye çıktığınız zaman Nazım Hikmet’in heykeli ve hemen üstünde bulunan 3 kadın heykelini göreceğiz. Tadına doyamayacağınız müzede bulunan kadınlar ve onların hikayesiyle kendinizi bambaşka hissediyor olacaksınız.

Müzenin Çalışma Saatleri

Pazar ve Pazartesi Kapalı

Salı: 09.00-17.00

Çarşamba: 09.00-17.00

Perşembe: 09.00-17.00

Cuma: 09.00-17.00

Cumartesi: 09.00-17.00 arasında ziyaretçileriyle buluşuyor.

Ayrıca müzeye giriş ücretsiz.

Akıncı, 1298. Sk. No:14, 35240 Konak/İzmir

Telefon : (0232) 484 04 81

Kadın Müzesi Konum


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir