En Lezzetli Balıklar


Vücudumuz için en sağlıklı yiyeceklerin başında balık geliyor. Üç yanı denizlerle çevrili ülkemizde balık çeşitleri konusunda oldukça şanslıyız. Balık çeşitlerini denemek istersek oldukça geniş bir yelpazemiz olacak. En lezzetli balık hangisi dediğimiz zaman herkesin zevkine göre farklı cevaplar sıralanacak. Sonuçta damak zevki kişiden kişiye göre değişiyor. Aynı şekilde balık pişirme teknikleri ve pişirme yöntemleri bile birbirinden farklı olacak. Ama her balık aynı şekilde pişirildiğinde istenilen sonuca ulaşmak mümkün olmayabiliyor. Hangi balık daha lezzetli , en güzel balık eti hangisi diye uzun uzun düşünmeyin. Sizleri, en lezzetli balıklar ve balıkları hangi pişirme yöntemiyle pişirirsek daha lezzetli olur endişesinden kurtarmak için detayları yazımızda topladık.

Türkiye’de yaşayan en lezzetli balıklar adı altında 10 balık çeşidi sıraladık. Sizlere hem fikir olur hem de balık pişirmenin püf noktaları hakkında bilgi vereceğiz.

1.Barbunya Balığı 

Çevremizde hep barbun balığı olarak bahsedilse de aslında doğrusu barbunya balığıdır. Ilık ve sıcak denizlerde çamurlu ve kumlu olan yerlerin derinlerinde yaşar. Bazıları ise kayalık olan yerlerde de yaşıyorlar. Boyutları 17 ile 20 cm arasında değişiyor. Ancak 40 cm ye ulaşan barbunyalar da var.  Barbunya balığının ağırlıkları genelde 50-75 gram kadar. Barbunya balığı çok lezzetli olmasından dolayı en çok tercih edilen balıklar listesi sıralamasında başta gelir. Balığın en lezzetli hali Mayıs, Ağustos ,Eylül ,Ekim aylarında oluyor. Barbunya balığı kızartması  çok tercih edilse de fırınlanması da son derece lezzetli oluyor. Eğer kızartma yapacak iseniz balıkları yıkadıktan sonra biraz kurumasını beklemelisiniz. Fırınlama yapacak iseniz zeytinyağı ve tuzlama yeterli olacak. Barbunya balığına defne yaprağı kullanmanız balığa hoş bir aroma katacak.

2.Lüfer

Ülkemizde kuzey,güney ve iç kıyı bölgelerinde sürüler şeklinde dolaşırlar. Kışın Ege bölgesine , yazın ise Karadeniz taraflarına sürüler halinde göç ederler. Soğuk denizde yaşayan lüferler diğer balıklara nazaran daha yağlıdır. Genelde Kasım,Aralık ve Ocak aylarında lüferlerin tadı daha güzel oluyor. 25 cm den küçük balıkları tüketmemekte fayda var. Boyutlarına göre farklı isim alan lüferler, protein değeri olarak oldukça yüksek bir balık. Etinin lezzetli ve dolgun olması sebebiyle en lezzetli balıklar listesinde yerini alıyor. Taze lüfer balığının kokusu güzel olur. Ayrıca tazeliğini anlamanın bir yolu da bastırdığınız yerin eski haline gelmesinden anlayabiliriz. Eğer çukur kalırsa o balık bayat demek. Lüfer balığı en iyi nasıl pişirilir diye soracak olursanız, fırında,tavada ve ızgarada kolayca pişirebilirsiniz.

3.Hamsi

Ülkemizde balıkçılığın büyük bir kısmını hamsiler oluşturuyor. Küçük ve ince olmasıyla kolayca tüketiliyor. Bununla beraber büyük balıklara göre kılçıklarını ayıklamakla uğraşmadan kolayca yiyebiliyoruz. Hamsiyi tüketmek için birçok farklı pişirme yöntemi var. Böylelikle kızartma, tava, pilav, buğulama , yahni ve fırında olarak çeşitli pişirme yöntemlerinden birini deneyebilirsiniz. En lezzetli hali Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarıdır. Hamsiler,ocak ayında iyice yağlanır ve lezzetlenir. Hamsinin en ucuz olduğu zaman ise Aralık ayıdır. Sürüler halinde yaşadığından avlanması çok kolaydır. Ortalama uzunlukları 12 cm olan hamsinin 18 cm hatta 20 cm ye kadar ulaşanları da vardır. Ayrıca , halk dilinde ançovi olarak bilinen kışın tutulan hamsilerin tuzlandıktan sonra saklama yöntemi oldukça yaygın.

4.İskorpit

Eti oldukça lezzetli olan iskorpit balığının , üzerinde bulunan dikenlerinin zehirli olmasından dolayı oldukça dikkat etmemiz gerekiyor. Dikenlerinin zehirli olması sizi ürkütmesin. İnsan sağlığına oldukça faydalı olan iskorpit balığı, bol miktarda omega-3 ve protein içeriyor. Ayrıca yüksek miktarda amino asit içeriyor. İskorpit balığı tüketmek , metabolizmayı hızlandırdığı için kilo vermeye yardımcı oluyor. İçerisinde bulunan kalsiyum ile kemiklerin güçlenmesine katkı sağlamakta. İskorpit balığı nasıl tüketilir diye düşünüyorsanız , bu balığın çorbası oldukça meşhurdur. Çorbayı tercih etmeme durumunda, ızgarası, buğulaması, tavada ve kızartma şeklinde de pişirebilirsiniz.

5.Kalkan Balığı

Kalkan balığı Türkiye’de ki bütün denizlerde yaşar. Sağ tarafına yattığından dolayı gözleri sol tarafta bulunuyor. Boyutları en fazla 1 metreye çıkabiliyor. Ağırlık olarak ise 20 kilo olan kalkan balıkları bile var. Genellikle balık sezonunun her zamanı rahatlıkla bulabiliyoruz. Ancak en leziz zamanı genellikle Ocak ayı itibari ve Mart ayının son zamanları oluyor.  Damak tadımıza lezzetli etkisi kadar vücudumuz içinde oldukça yararlı etkiler bırakıyor. Vücudumuz için oldukça faydalı olan balıklar, bol miktarda omega-3 içeriyor. Cildimiz için oldukça güzel etkiye sahip. Kalkan balığının eti yağlı değildir. Üstünde bulunan küçük düğmeler yenmeden önce iyice ayıklanması gerekiyor. Bu düğmelerin sayısına göre kalkan balığının cinsiyetini anlayabiliyoruz. Erkek kalkan balıkların eti , dişi kalkan balığının etine göre daha dolgun oluyor. Ayrıca kalkan balığını pişirmek için birçok yol var. Kalkan balığı tavada , ızgara, buğulama ya da fırında gibi farklı yöntemlerle kolaylıkla pişer.

6.Levrek

Ülkemizde çoğunlukla balık çiftliklerinde yaşayan levrekler, kaya levreği ya da tatlı su levreği gibi çeşitli isimlerle de biliniyor. Boyu 40 cm ile 100 cm arasında oluyor. Ağırlığı ise 8 ile 10 kilo arasında değişiyor. Soğuk denizde yaşamasıyla bilinen levrek eti yağlı değildir. Türkiye de ki bütün kıyılarda bulunuyor. Her balık gibi levrek de üreme zamanında yendiğinde damağınızda hoş bir tat bırakmayacak. Bu sebeple balıkları üreme döneminde tüketmemek gerek.  Ancak çiftliklerde üretilen balıklar normal levrekten daha yağlı olduğu için yılın her zamanı rahatlıklka yenebiliyor. Ancak deniz levreğinin tadı her zaman daha güzeldir. Eğer levrek pişirecekseniz iyi bir seçim yapmış olacaksınız. Tava, ızgara, buharda ve ya fırında kolayca pişirebilirsiniz. Etinin yağsız olma sebebiyle her türlü pişirme yöntemiyle tadına doyamayacaksınız. Böylelikle ülke ortalamasına göre hamsiden sonra en çok tüketilen ve en lezzetli balıklar arasında ikinci sırayı aldı.

7.Çipura

Genellikle halk arasında çupra olarak biliyoruz. Akdeniz ve Ege bölgelerinde olmasıyla beraber nadiren de olsa Karadeniz bölgesinde de bulunuyorlar. Küçük sürüler halinde dolaşırlar. Yazın sığ bölgeler de kışın ise daha derinlerde yaşıyorlar. Çipuraların boyları 25 ile 40 cm arasında oluyor. Bazılarının boyları 60 cm ye yaklaşmıştır. Çenelerinin güçlü olması sebebiyle kabuklu canlıları kolayca avlarlar. Çipuranın eti diğer balıklara göre biraz daha serttir. Ancak tat olarak levrek ve çipura , ülkemizdeki en lezzetli balıklar olarak ilk sıraları alıyor. Oldukça lezzetli bir balık olan çipura balığını pişirme için ızgarada hazırlanan hali en güzeli diyebiliriz. Izgarasının yerine buğulama , çipura çorbası ya da fırında da deneyebilirsiniz.

8.İstavrit

İstavrit balığının, Marmara bölgesi balıkçıları için balık tutarken karşılaştıkları ilk balık çeşididir. Sürüler halinde dolaşmasından dolayı avlaması oldukça kolay bir balıktır. Ege bölgesinde yaşayan istavritler, Marmara bölgesinde yaşayan balıklara göre daha iri oluyor. Bazı istavritlerin boyutları 10 cm den daha küçük olabiliyor. Onlara kıraça deniyor. İstavrit balığı oldukça lezzetli olması ve her bütçeye uygun olması sebebiyle , en çok tüketilen balıklar arasındadır. Çünkü yılın hemen hemen her mevsiminde bulabiliyoruz. İstavritin en lezzetli hali, Kasım, Aralık ve Ocak aylarıdır. Havalar ısındıkça kış balıklarının yağ oranı düşeceğinden tadı diğer aylar kadar lezzetli olamayabiliyor. İstavrit balığının kılçığı yenir mi diye düşünenler için, kılçığı çok ince olduğundan ayırmadan da kolayca tüketebiliyoruz. İstavrit en güzel ızgara ve tavada pişirilerek oluyor.

9.Palamut

Boyutlarına göre farklı isimler alan palamut balığının ortalama boyu 30 ile 40 cm arasında oluyor. Palamut avı için en ideal zaman Eylül ayıdır. Eylül ayından itibaren Aralık ayı sonuna kadar lezzetli palamutlar yakalayabilirsiniz. Büyümüş ve bol bol bulabileceğiniz palamutlar av sezonu açıldığında ilk hasat olarak avlanır. Kendinden küçük balıklarla avlanır. Yaşam yeri olarak ise sığ suları tercih ederler. Orkinoslarla oldukça karıştırılan palamut balığı, türünden daha lezzetlidir. Palamut balığı en güzel ızgara olarak tüketiliyor. Yanına bol yeşillikli bir salata yaptığınızda oldukça doyurucu bir yemek haline geliyor. Tat bakımından oldukça lezzetli olan palamutlar da en lezzetli balıklar sıralamasında yerini alıyor.

10.Dil Balığı

Dil balığı , tip olarak kalkan balığını daha yassı hali gibi diyebiliriz. Bölge olarak Ege ile Akdeniz kıyılarında oldukça rastlanan bir balıktır. Fazla hareket etmemesinden dolayı göç eden balıkta değildir. Şubat ve Kasın ayları dil balığı oldukça lezzetli oluyor. Her mevsim rahatça tüketebiliyor olsak da bu aylarda eti oldukça lezzetli. Ayrıca dil balığını da birçok pişirme yöntemiyle tüketebilirsiniz. Farklı farklı pişirme yöntemlerini sayacak olursak, dil balığı fileto şeklinde fırında, çorbası, buğulaması, dil balığı güveci ya da tavada gibi sıralayabiliriz. Civa oranının düşük olası sebebiyle gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun!

 

 


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir