Balık Çeşitleri


Balık Turu Balıkları

Balık turuna çıkıyoruz. Yakaladığımız balığın ne olduğunu balık ustaları kadar iyi bilemeyebiliriz. Sözümüz amatör balıkçılar için 🙂 Balık turunda denk gelme ihtimalinizin yüksek olduğu balıkları sıraladık. Böylece sizde oltanıza takılan balıkları tanımış olacaksınız.

Barbunya

Halk arasında daha çok barbun olarak bilinen barbunya selenyum bakımından oldukça zengindir. Barbunya genelde ılık ve sıcak denizlerin kıyıya yakın kısmının kumlu ve çamurlu diplerinde yaşar. Bazen de nadir olarak kayalık yerlerde yaşar. Genelde 17-20 cm arasında olur. Bazılarının boyu 40 cm bulabiliyor. Barbunya balığın ortalama olarak ağırlığı 50-75 gramdır. En yaşlıları 10 yıl yaşamakta. Lezzet bakımında etinin tadı güzeldir.

Çizgili Mercan

Mırmır balığı olarak bildiğimiz çizgili mercan balığı ,mercan balığından daha uzun. Boyu en az 20-30 cm kadardır. En çok ise 60cm olabilirler. Genelde sığ sularda barınırlar. Bu bölgedeki yosunlu taş olan kumluk bölgede olur. Üstünde boyuna olarak belirgin çizgileri vardır. Az bulunur ve taze olarak tüketilmesi uygundur.

Çipura

Genellikle Akdeniz bölgesinde yoğun olmakla beraber Ege sahillerinde de yayılım sağlamışlar. Lidaki balığı ile karıştırılsa da çipuralar lidakilerden daha ağırdır. Yaklaşık olarak 200 gram ve üzeri olarak ağırlığında olduğunu söyleyebiliriz. Yaz sıcaklarında sığ bölgelerde olur. Kışın ise denizin 30-40 metre gibi derin olan yerlerinde yaşarlar. Çipuranın eti biraz sert kılçıklı ve beyazdır. Izgarada pişirildiğinde daha lezzetli olur.

İstavrit

İstavrit balığının iki çeşidi var. Biri sarıkanat istavrit diğeri ise karagöz istavrit olarak adlandırılan çeşittir. Yalancı yanal çizgileri sayesinde istavrit çeşitlerinin kolayca ayırt edilmesini sağlar. Karagöz türünde boyları minimum 15-25 cm maksimum boyu 30 cm civarındadır. Küçüklerine genelde kraça denir. Sürüler halinde dolaşmasıyla biliniyor. Kısacası gezen balık olmasıyla diğer balıklarına nazaran avlanması en kolay balıklardan biridir.

Kalkan Balığı

Yassı ve büyük olmasından dolayı diğer balıklardan kolayca ayırt edebiliyoruz. Ayrıca gözü sol taraftadır. Sağ tarafında yatarak denizin dibinde yatmasıyla biliniyor. Denizin dibinde bulunan küçük balıklar ve yengeçlerle besin ihtiyacını karşılıyor. Neredeyse pulsuz sayılabilecek bir balık türüdür. Böylece insanların daha çok hoşuna gidiyor. Gezici olarak sınıflandıramayacağımız bir balık türüdür. Genelde denizin dibinde yatar. Nadir olarak oltanıza gelir. Yetişkin olanların ağırlığı 14 kiloyu hatta 20 kiloyu bile bulabilmektedir. Boy olarak ise 1 metreye ulaşabiliyorlar. 25 ile 30 yıl arasında değişen ömürleri var.

Palamut

Oldukça büyük ve keskin dişlere sahiptir. Boy ve kilosuna göre birçok palamut çeşidi var. Hızlı ve iyi yüzücü olan palamutlar genelde sürü halinde gezen istavrit,hamsi ve sardalya gibi küçük balıklarla karınlarını doyururlar. Ekonomik anlamda değerli balıklardan sayabiliriz. Çeşitlerini sayarsak,

-Palamut vanozu 12-16 cm arası                                                                                                    -Kestane palamudu 16-22 cm arası                                                                                              -Çingene palamudu 22-28 cm arası                                                                                              -Palamut 28-35 cm arası                                                                                                                -Torik 40-45 cm arası                                                                                                                    -Sivri palamut 45-55 cm arası                                                                                                        -Altıparmak 55-65 cm arası                                                                                                            -Piçuta 65 cm ve üzeri                                                                                                                    -Zindandelen 70 cm ve üzeri olan palamut çeşitleirne verilen isimlerdir.

Dil Balığı

Üstün kamuflaj yeteneğine sahip dil balıkları 10 metreden 450 metre derinliği bulan yerlerde barınır.Denizin diplerinde bulunan omurgasız canlılar ve küçük su böcekleriyle beslenirler. Çok fazla hareket etmeyen dil balığı bu nedenle uzun süreli göçlerde yapmaz. Su diplerinde yaşan dil balıklarının boyu yaklaşık 20-25 cmdir. Her mevsim yakalama şansınız vardır. Ege ve Akdeniz kıyılarında bolca bulunur. Eti dolgun ve lezzetli bir balık türüdür.

Hamsi

Balık avcılığının büyük bir kısmını hamsiler oluşturur. Karadeniz ve Marmara hamsisi olarak ikiye ayrılırlar. Genelde Karadeniz bölgesinde olanlar daha hareketli ve sürekli göç yapan türüdür. Marmara ve Kuzey Ege’de bulunan türü ise genelde aynı türlerdir. Çok fazla yer değiştirmeyen Karadeniz hamsisine göre daha küçük olmasının yanında sırt kısımlarının rengi diğerlerine nazaran daha açık renklidir. Sürüler halinde yaşayan hamsilerin boyu yaklaşık 12 ile 18 cm arasında değişiyor.

Karagöz

Hem tuzlu hem de tatlı sularda yaşayabilen karagöz balığı, çipuraya oldukça benzer. Genellikle rengi gümüş ya da grimsi olur. Kuyruk kısmında 7-8 tane bant şekli vardır. Vücudunun tip olarak ovalimsi şekli vardır. Çoğunlukla Ege ve Marmara bölgesinin bazı kısımlarında görülür. Sürü halinde gezerler. Karagözün birçok çeşidi bulunmaktadır. Ortalama olarak 15-20 cm den başlayarak 50 cm ye kadar boyları vardır. 300-700 gram arasında değişen karagöz balığının 5 kiloyu bulanları da vardır. Ağdan ziyade daha çok olta balıkçılığında denk gelebilirsiniz. Ayrıca bu balığı yakalamak isteyenlerin diğer balıklara nazaran daha fazla yem atması gerekecek. Karides ,hamur, midye ya da et gibi yemler listenin başında geliyor.

Isparoz yada İspari

Türkiye genelinde olan , ılık ve sıcak sahil kısımlarında yaşayan bir karagöz çeşididir . Yaklaşık olarak 16-20 cm ye kadar boyları ulaşabilir. Genellikle balık yavrularını, karidesleri, yosunları ve deniz kurtlarını avlayarak karınlarını doyururlar. Yılın bazı zamanları göç ederler. Etleri genelde yağsız ve beyazdır. Dalgalı denizlerde daha iyi avlayabilirsiniz. Olta balıkçığında daha çok yakalama şansınız vardır.

İzmarit Balığı

Sıcak ve ılıman yerlerde yaşayan izmarit balığı, denizlerin yosunlu ,çamurlu ve kayalık bölgelerinde, dipte ya da dibe yakın yerlerde yaşarlar. Ortalama olarak erkekler dişilerden daha çok yaşamakta. Erkekler için 6-10 yıl arasında değişirken , dişilerde ortalama ömür 5-8 yıl arasında değişir. Yaklaşık 15 cm boyunda olan izmarit balığının derisi kalın ,pulları ise sert yapıdadır.

Levrek

Hemen hemen Türkiye’nin bütün kıyılarında görülür. 12 farklı çeşitten oluşur. Yırtıcı bir etçil balıktır. Besin ihtiyacını küçük balıklar, yengeçler, kurtçuklar ve karideslerle giderir. Üreme zamanları genelde yağsız olurlar ve bu dönemde tatları pek güzel olmaz. Benekli ve beneksiz olarak iki tipi vardır. Üstlerindeki çok sayıdaki beneklerden anlaşılabilir. En büyük levreklerin boyu 1 metre civarındadır. Ağırlıkları ortalama olarak 8-10 kilo arasında değişir. Levreklerde 15 kiloya çıkanları da var.

Sardalya

Yılın Ocak, Kasım ve Aralık ayları dışında her ay üreyebilmekteler. Sürü halinde dolaşan sardalyalar, kıyı boyunca dolaşırlar ve bu sebepten dolayı avlanması oldukça kolaydır.  Sardalya , hamsi ailesinden gelmekte. Genelde hamsiden sonra en çok tüketim sağlanan balık çeşididir. Boyları maksimum 25 cm yi bulmaktadır. Haziran ve Ekim ayları arası sayısı oıldukça fazla olan sardalyalar Ekim ayı sonrası üremek için saklanırlar. Protein ve vücut için önemli olan omega-3 olarak oldukça zengindir. Ayrıca selenyum bakımından oldukça zengindir.

Lüfer

Sivri dişleri ve güçlü olan lüferler göç eden balık türüdür. Boyutlarına göre farklı isimler alır. Soğuk bölgede yaşayan lüferlerin tadı daha güzel olur. Çünkü diğerlerine göre daha yağlı bir yapıya sahiplerdir. Boyları 110 cm ye kadar ulaşabilmektedir. Yaklaşık olarak ise 12 kiloya kadar ağırlığa ulaşabiliyorlar. Kalp açısından tüketilmesi oldukça yararlıdır. Bunklar dışında oldukça iyi B12 kaynağıdır. Omega3 ve omega-6 , sodyum mineral, bakır, fosfor , magnezyum ve çinko kaynağı olarak oldukça zengindir.

Boylarına göre farklı isimler alan lüferlerin çeşitlerini sıralarsak,

-Yaprak 10 cm ye kadar olanlar                                                                                                    -Çinekop 11 ile 13 cm arasında                                                                                                    -Kaba Çinekop 14 ile 16 cm arasında                                                                                            -Sarı Kanat 17 ile 20 cm arasında                                                                                                  -Lüfer 21 ile 30 cm arasında                                                                                                          -Kaba Lüfer 31 ile 35 cm arasında                                                                                                  -Büyük Kofana ise 35 cm den büyük olanlara verilen isimlerdir. Ayrıca ızgarası oldukça lezizdir.

Mezgit

Denizin dibinde yaşayan bir balık türü olmasına rağmen sardalya ve hamsi gibi küçük balık türlerini avlamak için su yüzeyine çıkar.  Genelde sürü balıklarıyla avlanır. Mezgiti, tavuk balığı olarak duyanlarımız da vardır. Az kılçıklı yapıya sahiptir. Etinin bol ve güzel olması en çok tüketilen balıklar arasında yer almasını sağlar. Mezgit balığı genelde ,Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında tüketilir. Boyutu 50 cm ye kadar ulaşabilen mezgit balığının ağırlığı 5 kiloyu bulmakta. Bunun yanı sıra boyunun 1 metre kadar uzadığı ve kilosunun 15 e kadar çıktığı da görülmüştür.

Kefal

Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Kasım aylarında oldukça lezzetli olan kefal neredeyse birkaç dışında yılın her döneminde tüketebileceğimiz balıklar arasında. Genellikle göç etmeyen balık türüdür. Korkak ama hızlı hareket eden bir balıktır. Kefal balığı nasıl pişirilir diye düşünüyorsanız , kefal buğulama ve pilaki olarak çok lezzetli oluyor. Kefal balığının diğer balıklardan farklı olmasının nedeni , çoğu balık gibi temiz sularda yaşamıyor oluşu. Bu nedenle kefali alırken çok dikkatli olmalıyız. Çünkü kirli ve bulanık sularda yaşar.

Mercan Balığı

Mercan balığı en çok Nisan ve Mayıs aylarında bolca bulunur. Tip olarak çipuraya benzetilir. Genelde sıcak ve ılık bölgeleri tercih eder. Yaşam alanı olarak suların taşlık ve yosunlu bölgelerini seçerler. Bunların yanında kayaların aralıklarını yaşam bölgesi olarak da tercih ederler. Mercan balığının büyüklüğü 90 cm yi bulabiliyor. Hatta ağırlık olarak 8 kilo kadar olanları da var. Bu balığı en güzel fırında pişirip servis edebilirsiniz.

Fangri Mercan Balığı

Fangri balığı çenesi çok güçlü olan balık türleri arasında yer alır. Bu balık denizin diplerinde bulunan kabuklu canlıları güçlü çenesi sayesinde rahatlıkla yer. Hafif kırmızıdan pembeye çalan rengiyle su dışına çıktığı zaman rengi daha açık hale gelir. Ülkemizde pagrus pagrus türü bulunmaktadır. Boyları 80 ile 90 cm yi bulan fangri mercanların ağırlığı 9 kiloyu bulabilmektedir. Genel olarak 30-40 cm olanların ağırlığı 1 kilodan az oluyor. Kabuklu canlılar, yumuşakçalar ve minik balıkları avlayarak besin ihtiyaçlarını gideriyorlar. Akdeniz ve Ege bölgesinde rahatlıkla rastlayabilirsiniz.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir