Tiriviri Olta


Tiriviri olta dediğimiz zaman aslında çoğumuz ne olduğunu anlamamış olabiliriz. Ancak ufak bir araştırma ile görsellere bakıldığında bildiğinize eminiz. Eski zamanlardan beri kullanılan en kolay olan avlanma yöntemi olarak biliyoruz. Kolay gözükse bile aslında doğaya ve canlılara zararı çok büyüktür.

Katil tor adıyla veya diğer bir tabir ile paraşüt şeklinde atılan ağ olarak da adlandırılıyor. Tiriviri olta, olta ipi ucuna bağlanarak kullanılan, farklı boyutlardaki misinayı ağ parçalarına bir kurşun ağırlık takılarak üretilen avlama malzemesi. Misina dediğimiz ipi genelde bilekliklerde kullandığımız malzemeden hatırlayabilirsiniz. Balık tutmak için bırakın bileğimizde bile ne kadar çabuk koptuğunu hepimiz biliyoruz. Bunun ucuna bir de minik kurşunlar koyarak avlandığımızı düşünün. Ağımızı attığımız anda kopması muhtemel ki öyle de oluyor. Kopan malzemeler de, hem denizde hem de doğada kalıyor. Genelde kimse kopan malzemeleri almakla uğraşmadığından dolayı çevre kirliliğine neden oluyor. Naylondan yapıldığı için doğada erime özelliği yok. Denize düşen parçaları balıkların takılıp ölümüne sebep oluyor. Sadece balık olarak düşünmek yanlış olur. Aslında denizde yaşayan birçok canlıya zarar veriyor. Bu sebeplerden dolayı bu tip olta ile avlanmak yasaklanmıştır.

Tiriviri Olta Avı Yasaklanma Sebepleri ,

-İncecik misinadan üretildiği için çabuk kopması                                                                         -Sürekli bir yerlere takılması ve çıkarılmaması                                                                               -Denizde yaşayan canlılara zarar verip,ölümüne sebep olmaları                                                   -Denizde ve karada deniz kirliliğine yol açması                                                                             -Kopan ya da yırtılan parçalar akıntı olan yerlerde birikime sebep olur. Suyla beraber gelen doğal ya da doğal olmayan atıklar buralara takılarak çevre kirliliğine sebep olur. Bunlar dışında canlılarında bu ipliklere takılıp çürümesine neden olur. Çürüyen canlılar doğaya hem görüntü hem koku olarak kötü sonuçlara sebep olur. Ayrıca sadece çevre kirlenmesi değil, denizlerin ve göllerin kirli su haline dönmesine de sebep oluyor.                                                                     -Hep deniz canlılarından söz ettik. Ama asıl meselelerden biri de ağaçlara takılan ağ ve olta parçalarının uçan kuşlara ve memeli hayvanlara da zarar vermesi.                                                – Ağ parçalarına takılan balıkları avlamak için yaklaşan canlılar, bu parçalara dolanıp hayati tehlikeye girmekte.

Tiriviri olta fiyatı, diğer olta fiyatlarına göre çok ucuz görünebilir. Ancak her şey ucuz yolla mümkün olmuyor.

Yani kısacası  tiriviri olta tipi ile avlanma sizler için yararı var gibi gözükse de aslında doğaya ve canlılara büyük bir zararı var. ‘Ne olacak ben balığımı avladım gerisi beni ilgilendirmez’ diye düşünen kişilerden ötürü bu tip avlanma yöntemi yani tiriviri avı yasaklanmıştır. Çünkü gerçek anlamda tiriviri avı doğa katliamına sebep olmakta.

Su Ürünleri Yönetmeliğine Göre,

Tiriviri bir diğer adıyla paraşüt olarak adlandırılan av aracının üretimini ve satışını yapmak, su ürünlerinin yetiştirildiği ya da doğal olarak ürediği, avlanma, üretim, yetiştirme yerleri yakınlarında bulundurulması ve su ürünlerinin avcılığında kullanılması yasaklanmıştır.

Su ürünleri yönetmeliğine uymayan ve karşıt harekette bulunanlar için, idari para cezası yaptırımı bulunmakta.

Tiriviri olta avcıları, bizler gibi amatör deniz balıkçılık yapanlar için büyük zarar vermektedir.

Balık turu etkinliklerine katılım sağlayan ya da bireysel olarak balık avı yapanlar bu kuralları göz önünde bulunarak, doğa için daha fazla kayıp olmaması adına uzak durulması gereken bir durumdur.

 

 

 

 


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir