Çeşme Depremi


Çeşme Depremi

Deprem dediğimiz zaman genellikle hepimizin tüyleri diken diken olur. Doğal afet bile olsa meydana gelebilecek hasarı tam anlamıyla anlamak ne yazık ki mümkün olmayacak. Kimi burnu kanamadan sağsalim kurtulsa da bazıları ne yazık ki o kadar şanslı olmuyor. Oldukça büyük yıkımlar ortaya çıkıyor. Depremin en ciddi hasarları, İzmir’in merkezinde ve çevresinde meydana geldi. Binalar yıkıldı, yollar ve köprüler yerle bir oldu ve su kaynakları tahrip edildi. Ayrıca, deniz sularının yükselmesi sonucu, kıyı kesimlerinde de ciddi hasarlar meydana gelmiştir .
Kimi yapı, yüzyıllardır sağlamlığını korumayı başarmış tarihi miraslar bile depremler sonucunda yok olmuştur. Dünya üzerinde büyük felaketlere sebep olmasıyla oldukça korkutucu bir doğal afettir. Yaşadığımız bu güzel coğrafyada tarih boyunca birçok deprem meydana gelmiştir. Özellikle fay hattının oldukça aktif olduğu Ege Bölgesin’de de ortaya çıkan depremler büyük zararlar vermiştir. 3 Nisan 1881 yılında meydana gelen Çeşme Depremi de oldukça yıkıcı sonuçlar doğurmuştur.

Sakız ve Çeşme depremi binlerce insanın, hayvanın hayatını kaybetmesine sebep olmuştur. Bununla beraber, birçok köy de zarar görmüştür.

Yaşanan Çeşme Depremi sonucunda, depremzedelerin evsiz kalmasına neden olmuştur. Ayrıca sadece Çeşme Depremi olarak değil Sakız Adasın’da da yaşanan bir deprem olmuştur. Hatta meydana gelen deprem, Sakız Adası tarihinde yaşadığı en büyük doğal afet olmuştur. Depremin yaşandığı sırada adada nüfusu en az 70.000 civarında olduğu söylenmektedir. Yaklaşık olarak M.Ö 496’tan başlayarak 1949 yılına kadar yaklaşık 20 tane orta büyüklükte deprem olmuştur. Fakat, en şiddetlisi ise 3 Nisan 1881 depremidir.

Çeşme Depremi Hakkında,

Çeşme- Sakız Adası Depremi, 3 Nisan 1881 ‘de yaklaşık 14: 00 sıralarında meydana gelmiştir. Depremin etkisiyle birkaç saniyede büyük bir yıkımı beraberinde getirmiştir. Doğal afet sebebiyle ortaya çıkan büyük zararlar adadaki birçok şeyi etkilemiştir. Örnek verecek olursak, ekonomik tarihi, nüfus yapısı oldukça etkilemiştir.
Bununla beraber 19. yüzyılda Osmanlı bölgesinde meydana gelen en büyük depremlerden biri olmuştur. Hatta 19. yüzyılda Osmanlı coğrafyasında meydana gelen ikinci büyük deprem olarak kayıtlara geçmiştir. 1939’da Erzincan ilinde meydana gelen 7.9 şiddetindeki deprem Türkiye’de ki en büyük deprem olarak kabul edilmektedir. Meydana gelen depremin şiddeti 7.3 olarak kayıtlara geçmiştir. Hatta depremde Sakız Adası ile Çeşme ve Alaçatı yerleşimlerinde 9 şiddetinde sarsıldığı da söyleniyor. Ne yazık ki çok sayıda can ve mal kaybına neden olmuştur.

Özellikle deprem sonrasında, İzmir ve çevresinde acil yardım çalışmaları başlatılmış ve yapılan yardım sayesinde birçok insan kurtarılmıştır. Özellikle doğal afet yönetimi, tedbirler, yardım faaliyetleri gibi konulara oldukça önem vermiştir. Ayrıca, hasarlı binalar yeniden inşa edildi ve İzmir ve çevresindeki yollar ve su kaynakları onarımı yapıldı.

Depremin nedenine değinecek olursak edinilen bilgiler eşliğinde, Ege Denizi’nin batısındaki fay hattının aktif olmasıdır. Bu fay hattı, İzmir’in güneyinde bulunan Dikili fayının uzantısıdır ve bu fay, İzmir ve çevresinde sık sık depremlerin meydana gelmesine neden olur.

 

Çeşme Depremi Sonucunda Kaç Kişi Hayatını Kaybetmiştir?

3 Nisan 1881 Çeşme Depremi, İzmir ve çevresinde meydana gelen depremde İzmir ve çevresinde ciddi hasarlara neden oldu ve yaklaşık 3,000 kişinin ölümüne neden oldu. Bununla birlikte yaklaşık olarak ise 30.000’i aşkın depremzede evsiz kalmıştır. Özellikle zamanın şartlarını göz önünde bulunduracak olursak nüfus sayımında oynamalar olabiliyor. Arşivlerden edinilen bilgiler eşliğinde günümüzde de oldukça önem taşımaktadır.

Bugün, 3 Nisan 1881 Çeşme Depremi, Türkiye’nin tarihinde unutulmayacak bir yara olmuştur. İnsanlar için, bu depremin neden olduğu acıları unutmak oldukça zordur.

 


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir