Ildırı Köyü


Ildırı Köyü

12 Iyon kentinden biri olan Erythrai Antik Kenti’nin yer aldığı meşhur köy burasıdır. Çeşme’nin köylerinden birisi olan Ildırı Köyü ile Çeşme arası yaklaşık 17 km. Ildırı Köyü’nün İzmir merkeze uzaklığı ise, 58 km. Karaburun bölgesinin hemen yanında küçük ve sakin sahil kasabası diyebiliriz. Çeşme’ye yakın köy olan Ildırı Köyü, modern ve bir o kadarda sakindir. Bölgeye özgü tarzıyla yapılan evler, yerli mesleklerle destekleniyor. Oldukça sıcakkanlı halkı ile sevimli bir balıkçı köyü diyebiliriz.

Köyü adını, 12 İyon Kentin’den biri olan Erythrai’den alıyor. Antik zamanlarda kızıl kent anlamına gelen ve yüzyıllar boyunca farklı isimlerlede yer almıştır. Antik çağlarda , ünlü filozof Homer’in evi buradadır.  Bununla beraber Homer, burayı güneşin en güzel battığı yer olarak anlatmıştır.

Eski dönemlerde de oldukça önemli bir kenttir. Bulunduğu konum ve barındırdığı tarihi nedeniyle keşfedilmeyi bekliyor. Erythrai Antik Kenti kazılarında tarihi önemi olan birçok yapı gün yüzüne çıkarılmıştır. Bu alanda yapılan kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkan , antik tiyatro, özellikle Arkaik Dönem mimarisini günümüzle buluşturan Athena Tapınağı, Matrone Kilisesi ortaya çıkmıştır.

Bunların yanı sıra eski dönemlerde yaşamış medeniyetlerin izleri ve onlardan kalan tarihi eserlerle doludur. Buradaki tarihi merak edenler için oldukça ilgi çeken bir yer olması sebebiyle , Çeşme’de yapılacaklar listesi arasında bulunmalıdır.

Ayrıca Ildırı Köyü,

İkinci derece sit alanı olarak kabul edilmiştir. Bu sebeple , Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu izni olmadığı taktirde yenileme ve onarım yapmak yasaktır. Kıscası, köyün doğallığı korunması amacıyla bu yasak getirilmiştir. Yerli halk bu durumdan şikayetçi olsa da tarihi değerlerini koruyan bu köye dışarıdan oldukça rağbet vardır.

Ildırı Köyü, taş binaları, tarih kokan sokakları ve yerli halkı sizi adeta bambaşka bir yere götürüyor. Gezmeye gelmişken denenmesi gereken lezzetler ve gezilmesi gereken yerler oldukça fazladır.

Küçük balıkçı kasabası olan Ildırı Köyü, gezilecek yerler derlemesi yapacak olursak ilk durak Erythrai Antik Kenti olacaktır. Sonrasında, Ildırı Sokakları diyebiliriz. Küçücük sokaklarda tarihe eşlik eden binalar, cıvıl cıvıl birbirinden güzel tezgahlar göreceksiniz.

Ayrıca yerli halkın yaptığı doğal ürünlerden oluşan tezgahlar çok fazla talep görüyor. Özellikle el yapımı reçellere bayılacaksınız. Ildırı Köyü’nün meşhur reçeli olan enginar reçelini kesinlikle denemelisiniz. Bunların yanı sıra, her mevsim enginar bulmak kolay olmasa da bu köyde konservesine rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Bunlar dışında, Ildırı Yöresel Ürünleri arasında dağ kekiği, karadut, domates, reyhan , ıhlamur, limon çiçeği, böğürtlen, acı biber, ceviz ve kozalak gibi çok çeşit taze ürünlere ulaşmak mümkündür.  Süslü paketlere sarılı ürünler, gelen misafirlerin ilk dikkatini çeken şeylerden biri oluyor.

Görülmesi gereken yerlerden biriside Ildırı Sahili olacak. Ünlü filozof Homer’ın da dediği gibi gün batımı burada bir başka. Adeta cenneti anımsatan bu şirin köyde, sizlere harika bir manzara eşlik ediyor. Günümüzde şehrin kalabalık ve yoğun temposundan uzak , kendi doğasını koruyan bir yer bulmak kolay olmuyor. Hele ki tarihi geçmişi de ekleyecek olursa bu köyde yok yok.

Peki Gelelim Ildırı Köyün’de Ne Yenir?

Bu harika köyü gezerken karnı acıkanlar için her yerde yerli halkın harika lezzetlerini tadabilirsiniz. Ildırı Köyü balıkları arasında çipura ile ünlüdür. Özellikle Ege’den çıkan balıklar için Ege Çipurası meşhur diyebiliriz. Özellikle en iyi çipura Çeşme’de çıkıyor. Bunlarla beraber turna , barbun , kefal gibi balık çeşitleri de oldukça bol bulunuyor. Ildırı Köyü içerisinde haftanın belirli günleri balık mezatı yapılıyor. Günlük yakalanan taze balıklar burada açık arttırma usülüyle satılıyor. Erken saatlerde düzenlenen mezat köy merkezinde yapılmaktadır. Ancak, hangi gün ve saat aralığında olduğu mevsimlere göre değişiklik gösterebiliyor.

Oldukça doğal ürünlerin yer aldığı Ildırı Köyü’nün dağlarında adaçayı oldukça boldur. Taze ve doğal adaçayını ister kendiniz toplayın , isterseniz de köy pazarından alabilirsiniz.

Zeki Müren’in Meşhur Adası

Ildırı köyünde gezilecek diğer yerlerden birisi de , Zeki Müren Adası’dır. Adından da anlaşılacağı gibi ada Zeki Müren’in adası. Bu küçük ada Çayağzı Koyun’da yer alıyor. Bu küçük adanın üzerinde tek özelliği üzerinde sadece bir tane ağaç bulunmasıdır. Dönemde adaya ev yapmak istese de izin alamadığı için yapılamamıştır.

Ildırı Köyün’de denize girmek isterseniz, plajları oldukça temiz ve sakindir. Başka bir seçenek ise burada ki minik adalara ya da sığ koylara gidebilirsiniz. Belirli koylara düzenlenen tekne turları ile kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Gideceğiniz yerler maviliğin ve yeşilliğin her tonuna sahip doğa harikası yerlerdir. Özellikle yaz mevsiminde daha çok keyif alacaksınız. Yakınlarındaki gidilecek yerler arasında, Barbaros Koyu, Balıklıova gibi yerler de var.

Son Olarak Ildırı Köyü’ne Nasıl Gidilir Diye Merak Edenler İçin,

İzmir Otogarı hareketli servisler

Çeşme Merkez Otogarı

Çeşme- Ildırı Köyü toplu taşıma için 07.00- 00.00 arasında dolmuş ya da minibüs ile ulaşabilirsiniz.

Not olarak ekleyecek olursak , yaz – kış tarifesinde farklılıklar gösterebilir.

 

 


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir