Çeşme Kalesi ve Tarihi


ÇEŞME KALESİ ve TARİHİ

Çeşme Kalesi sağlamlığı ile zamana meydan okumaktadır. 550 yıllık geçmişe sahip kale , pek çok medeniyetin izlerini taşıyor. Özellikle Çeşme Kalesi ve Tarihi izlerine tanıklık etmek isteyenlerin mutlaka görmesi gereken bir mirastır.

Eski dönemde deniz kıyıları güvenilir bölgeler değildi. Açıklamak gerekirse gelecek olursak deniz korsanları ve herhangi bir zamanda yapabilecekleri saldırıların hedefi halindeydi. Bu sebepten dolayı yerleşmelerin çoğu iç kısımlarda yer almıştır. Böylelikle kent ve kasabaların konumlarına baktığımız zaman rahatça anlaşılmaktadır. Liman bölgesini savunacak bir korumaya sahip olunmaması nedeniyle pek çok kez saldırıya uğramıştır.

Çeşme Kalesi’nin Yapılma Amacı

Dönemde Osmanlı İmparatorluğu himayesinde olan Çeşme Kalesi, kaynaklara göre 1472 ve 1501 yıllarında iki defa Venediklilerin saldırılarına maruz kalmıştır. Özellikle ilerleyen zamanda gerçekleşmesi mümkün olan saldırıları önlemek amacıyla inşa edilmesine karar verilmiştir. 1508 yılında Osmanlı Padişahı olan II.Bayezid zamanında yaptırılmıştır.

Hatta deniz sınırında yer alan iki kule, Sakız Adası içerisinde ki Ceneviz Kalesi ile kule benzerliği bulunmaktadır. Ayrıca kalenin dikkat çeken noktalarından birisi ise, dönemin Büyük Türk Komutanı olan Kaptan-ı Derya lakaplı Cezayirli Hasan Paşa ve hemen yanında yer alan aslan heykelleri oldukça merak uyandırmaktadır.

1770 senesinde , gerçekleşen Osmanlı-Rus Savaşı sırasında zarara uğrasa da savaş bitiminde kale yeniden onarılmıştır. Ancak gerçekleşen Kırım Savaşı sonrası askeri yönden önemini yitirmiştir. Çeşme Kalesi ve tarihi yakından keşfedeceğiniz Çeşme Arkeoloji Müzesi büyük bir öneme sahip.

Çeşme Arkeoloji Müzesi

Müze içerisinde birçok farklı yerde yapılan kazı çalışmaları eserleri yer alıyor. Başka bir deyişle Erythrai Antik Kenti, Çeşme Merkez Bölgesi , Alaçatı ve Kalem Burnu bölgelerinde yapılan kazı sonucu ortaya çıkan tarihi eserler yer almaktadır. Müze içerisindeki arkeolojik 320, etnografik 126, 31 tane sikke tarihi miras olarak sergilenmektedir.

Başka bir deyişle söyleyecek olursak, 16. yüzyıl dönemlerinde Piri Reis’in haritasında işaretli olan kale 1671 yılında Evliya Çelebi tarafından görülmüştür. Hatta Evliya Çelebi’nin yazdığı Seyahatname eseri içerisinde kaleyle ilgili satırlara yer vermiştir.

Özetle tarihi buram buram hissedeceğiniz bu kaleyi mutlaka ziyaret edin. Hatta tarihi eserleri keşfetmek için müzeyle beraber ziyaret etmenizde fayda var.

Adres: Musalla, 1015. Sk., 35930 Çeşme/İzmirj

Telefon: (0232) 712 66 09

Çeşme Kalesi Konumu

Ziyaret Saatleri

Pazartesi 08:30–19:30
Salı 08:30–19:30
Çarşamba 08:30–19:30
Perşembe 08:30–19:30
Cuma 08:30–19:30
Cumartesi 08:30–19:30
Pazar 08:30–19:30

 


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir