İzmir Oyuncak Müzesi


Ülkemizde oyuncak müzesi ilk 1990 yılında kurulmuştur. Dünya’da bilinen oyuncak müzesi  sayısı 380’dir. Ülkemiz içerisinde ise oyuncak müze sayısı 6 dır. İzmir Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi butik bir müzedir. İzmir’in Konak bölgesinin içinde yer alıyor.

Ünlü seramik sanatçısı Ümran Baradan ilk önce yurt dışı gemileri sırasında aldığı oyuncakları ve kendisinin düzenlediği yarışmalar içerisinde birbirinden yetenekli çocuk yarışmaların yaptığı eserler yer alıyor. Önceleri çocuk müzesi olarak yer alan açılan müze sonrasında Oyun ve Oyuncak Müzesi olarak restore edilerek tekrar açılmıştır.

Müze önceleri Ümran Baradan‘a aitken daha sonra Konak Belediyesi bünyesi altına girmiştir. 17 Ocak 2010 tarihinde Sunay Akın tarafından sahip olunan İstanbul Oyuncak Müzesi nedeniyle danışmanlığı eşliğinde müze koleksiyonu genişletilmiştir.

2010 yılında Konak Belediyesi’nin sahip olduğu butik müze, 1800lü zamanlardan günümüze olan zaman dilimine ait birçok oyuncak yer alıyor. Geçmişten günümüze kadar ki zaman yolculuğundaki oyuncaklar aslında önemli belge niteliğindedir.

Özellikle belirtmek isteriz ki Türkiye’de ki ilk oyuncak müzesi Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi olmuştur. 20 Nisan 1990 tarihinde açılmıştır. Oyuncak koleksiyonu yerli ve yabancı oyuncakların bulunduğu geniş kapsamlı bir müzedir. Müze iki katlı olarak hizmet vermektedir. Müzede sayısı bini aşan eserler sergilenmektedir.

İzmir Oyuncak Müzesi, özel koleksiyonu içerisinde oldukça önemli bir parça yer alıyor. Projektörlerin atası sayılan tarihin ilk projeksiyon cihazı olan Laterna Magica müzede sergileniyor. Projeksiyon yani diğer adıyla büyülü fener diyebiliriz.

Mickey Mouse ,gerçek saçlı barbie bebek, birçok ilke yer veren oyuncaklar sergilenmektedir. Bunun yanı sıra barbie bebek evleri, oyuncak araba ve peluş oyuncaklar sergileniyor.

Müze de yer alan gerçek saçlı bebeklerin aslında hüzünlü bir hikayesi olduğunu biliyor muydunuz?

Kısaca bahsedecek olursak,

Batı ülkelerinde yaşayan ve geçim sıkıntısı yaşayan aileler, kız çocuklarının saçlarını oyuncak firmalarına satarak geçim kaynağı sağlıyorlarmış. Bu yüzden kız çocukların saçı uzatılıp sonrasında firmalara satılıyormuş. Ayrıca geçim için iyi bir seçenekti.

Örnek vermek gerekirse Amerika’da 1930 lu yıllarda satılan porselen bebeklerin saçını örnek gösterebiliriz. Oyun ve Oyuncak Müzesi etkinlikleri düzenleniyor. Bunlardan bazıları Karagöz ile Hacivat Gölge Oyunları , masal anlatma oyunları gibi etkinlikler de düzenlenmektedir. Ayrıca çocuk kitabı yazarları da misafir olarak etkinlik yapılmaktadır.

Kısacası müze her yaş grubu için oldukça eğlenceli bir aktivite olacak. Çocuk ruhlu ziyaretçilerle nostaljik bir yer olacak.

İzmir’de ki müze bahçesi içerisinde Keloğlan, Pinokyo, Nasrettin Hoca, Şirinler ve birçok kurgusal çizgi film kahramanları heykelleri yer alıyor.

Son olarak müzeye giriş ücreti tam bilet 4 TL, öğrenci bileti ise 2 TL olarak belirlenmiştir. Ancak belirtmeliyiz ki fiyatlar değişiklik gösterebilmektedir.

Adres: Yeşiltepe, Birleşmiş Milletler Cd. No:8, 35260 Konak/İzmir

Pazartesi Kapalı
Salı 09:00–17:00
Çarşamba 09:00–17:00
Perşembe 09:00–17:00
Cuma 09:00–17:00
Cumartesi 09:00–17:00
Pazar Kapalı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir