Ödemiş Müzesi Tarihi ve Konumu


Ödemiş Müzesi: Tarihi ve Kültürel Eserlerle Dolu Bir Müze

Ödemiş Müzesi yapımına 1983 yılında başlanmış olsa da müzenin ziyarete açılması 1987 yılına kadar devam etmiştir. İzmir’in Ödemiş ilçesinde hizmet vermektedir. Koleksiyoner Mutahhar Bağoğlu kendi arsasını müzeye dönüştürmek üzere bağışlamıştır. Ayrıca müze içerisinde , Ödemişli koleksiyonerin bağışladığı özel koleksiyon arkeolojik ve etnografik eserler de yer alıyor. İki kattan oluşan müze, 2014 yılında restorasyona girmiştir. 16 Ekim 2015 tarihinde tekrar ziyaretçileriyle buluşmak üzere hizmete girmiştir.

Ödemiş Müzesi Türkiye’ de bulunan müzeler arasında da oldukça önemli bir yere sahiptir. Müzede yer alan eserlerin sayısı , müze deposu içerisinde ki eserlerle beraber böylelikle sayısı 17 bine yakındır.

Ayrıca bu müze, Doğu Küçük Menderes ovasının oldukça geniş kültür mirasını herkesle buluşturmayı hedefleyen müze yerel ve bölgesel bir tasarımla oluşturulmuştur. Ödemiş Müzesi içinde ilk olarak tarih öncesi eserler yer alıyor.

Ödemiş Müzesi’nde Gezilecek Başlıca Eserler ve Sergiler

Öncelikle Arkeolojik bölümde en çok İlk Tunç Çağ .İÖ. 3200-2000 dönemine ait kalıntıları görebiliriz. Açıklamak gerekirse höyüklerde bulunan el işçiliği, bazıları beyaz renkli macun ile dekor yapılan gaga ağızlı testiler, hayvan figürleri ve dokuma aletleri Troia-Yortan kültürünün parçaları günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır.

Daha sonrasında ise Arkaik Döneme ait M.Ö. 700-480 yıllarında ki eserler, Klasik Döneme ait M.Ö. 30-M.S. 395) yılları arasında ki eserler ve Bizans Dönemi M.S. 395-1453 yıllarına ait eserler ziyaretçileriyle buluşmaktadır. Kısaca eserlerden bahsedecek olursak; seramikler, bronz eserler, pişmiş topraktan yapılmış heykeller, baltalar, kandiller, keski, cam eserler, süs eşyaları ve mermer heykeller yer alıyor. Ödemiş Müzesi içerisinde birçok döneme ait eserler bulunmaktadır. Üstelik eski zamanlar olan Helenistik, Roma, Bizans, Selçuk ve Osmanlı zamanlarına dair sikkeler mevcut. Açıklamak gerekirse müzede yaklaşık 13 bine yakın eski para yani sikkeler var.

Müzenin diğer kısmı olan etnografik bölümde;

Ağırlığı Osmanlı dönemine ait eserler yer almaktadır. Özellikle birçok çeşitli silahlar sergilenmekte. Ayrıca cam eserler, bakır ve gümüşten yapılan eşyalar,el işlemeleri, süs eşyaları, döneme ait giysi örnekleri müzede yer alıyor. Bunların dışında Türkiye Cumhuriyeti Dönemine dair el sanatları örnek eserleri mevcuttur.

Kısacası modern tarzda düzenlenen müze geçmişi hissedeceğiniz eserlerle görülmeye değer bir yerdir.

Ödemiş Müzesi Ziyaret Saatleri

Pazartesi 08:30–17:30
Salı 08:30–17:30
Çarşamba 08:30–17:30
Perşembe 08:30–17:30
Cuma 08:30–17:30
Cumartesi 08:30–17:30
Pazar 08:30–17:30

Ayrıca, müze ziyaret saatleri yaz ve kış sezonuna göre farklılıklar göstermektedir. Son olarak müzede, müzekart geçerlidir. Güncel fiyatı kesinleşmemiş olsa da şuan müzeye giriş ücreti 7 TL’dir.

AdresHürriyet Mh, Atatürk Caddesi, Birgi Yolu D:Üzeri, D:NO:88, 35750 Ödemiş/İzmir

Telefon(0232) 545 11 84


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir